пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

 

«ВИХОВАННЯ РЕМЕНЕМ», ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ. 

ЧОМУ БАТЬКИ Б’ЮТЬ ВЛАСНИХ ДІТЕЙ?


Серед батьків знайти тих, хто хоча б раз не ляснув своє чадо,
дуже складно. А чи знаєте Ви, до яких наслідків у відношенні до дитини може привести нестриманість? Дізнайтеся, що про це думають психологи, і чим такий метод виховання загрожує Вашому синові чи доньці в майбутньому!
Чому ми б’ємо наших дітей?
Звичайно, це вибір кожного з батьків, і вони в першу чергу відповідають за наслідки цих «покарань» по попі, по руках тощо. Але для початку, давайте спробуємо розібратися, чому ми б’ємо своїх дітей.
Найчастіше ми говоримо:
  • Нас у дитинстві карали, і ми караємо: «Ми ж виросли нормальними, і наших дітей це не зіпсує»;
  • Бракує слів, щоб пояснити, чому те або інше не можна робити;
  • Отримуємо несвідоме задоволення від покарання іншої людини;
  • Ми зганяємо накопичену агресію на дитину;
  • Ми боїмося втратити владу і авторитет у своїй сім’ї.
Що відчувають діти?
А ви замислювалися над тим, що відчуває дитина, по відношенню до якої її власні батьки застосовують фізичне покарання?
Коли мама або тато б’ють дитину, вона таку дію сприймає як приниження, їй соромно і незручно, але вона не має можливості змінити ситуацію.
Таке жорстоке ставлення до дітей через кілька років може призвести до таких наслідків, як:
  • втечі з дому;
  • вулична компанія;
  • неповажне ставлення до батьків.
Єдине, чого доб’ється батько,  який б’є свого сина чи доньку – ненависть до себе з їх боку в підлітковому віці. Замість ременя і ляпасів краще дайте своїм дітям любов, турботу і ласку, і тоді Ви отримаєте до себе повагу, а не презирство. Всі проблеми можна легко вирішити за допомогою розмови в спокійних умовах, коли дитина Вами буде сприйматися, як особистість.
Психологічні наслідки побиття дівчаток.
Звичайно, не можна бити дітей, незалежно від того, якої вони статі, але слід знати, що фізичне покарання дівчаток особливо небезпечно для них самих. Якщо запитати будь-яку розсудливу людину, чи можна бити дитину ременем, вона дасть категоричну відповідь: «Ні!».
Хочете дізнатися чому? Справа в тому, що дівчинка, вихована методом рукоприкладства батьків, у майбутньому на підсвідомому рівні вибирає собі в чоловіки людину, яка буде застосувати до неї фізичну силу. Такого сімейного життя Ви бажаєте своїй доньці?
Так влаштована наша психіка, що модель ідеальної сім’ї закладається ще в ранньому дитинстві. Таким чином, виходить, що батьки самі програмують психіку доньки і впливають на вибір потенційного партнера. Якщо Вам доведеться бути свідком, як дітей б’ють ременем, Ви краще поясніть людині, що така його дія є лише проявом власної слабкості.
До чого можуть призвести тілесні покарання?
(Це не аксіома, але передбачити, буде «погано» або «добре», – неможливо):
  • Дитина відчуває себе нелюбою і приниженою, і в будь-який момент будь-який ляпас може стати крапкою фіксації – крапкою, коли вона переконається в цьому назавжди. І в дорослому житті ми зустрінемо принижену, недолюблену і закомплексовану людину.
  • З іншого боку, дитина може сприймати покарання як прояви любові батьків, адже будь-який малюк обожнює своїх маму і тата в дитинстві. І в дорослому житті тільки подібний прояв любові буде сприйматися як норма: «Б’ють, значить, люблять».
  • Агресивність, яка сформується у дитини по відношенню до батьків внаслідок фізичних покарань, але яку неможливо зігнати на них же, може проявлятися в жорстокому поводженні з тваринами або однолітками, а в дорослому житті буде люто вихлюпуватися на сім’ю, на підлеглих і оточуючих людей.
  • І зворотна сторона зовнішньої агресії – агресія, яка спрямована на себе, що в майбутньому може проявитися у вигляді депресії та суїцидальних нахилів.
Розмовляйте з малюком відразу після народження, щоб він навчився вникати у Ваші слова, тоді не доведеться через кілька років хапатися за ремінь.
Також не потрібно спокійно дивитися, коли батьки застосовують фізичне покарання по відношенню до своїх дітей, спробуйте їм тактовно пояснити, що вони роблять велику помилку. Не бійтеся втручатися в ситуації при вигляді, як дітей б’ють ременем. Так Вам, можливо, вдасться змінити на краще дитинство хлопчика чи дівчинки, яка позбавлена батьківської ласки.
Любов до своїх діток, знання їх вікових особливостей, увага до їх потреб та інтересів, допоможуть згладити або навіть уникнути будь-яких конфліктів і протиріч у сім’ї.

Немає коментарів:

Дописати коментар